Δευ - Παρ: 6:30 - 21:00
Σάββατο: 7:30-1:30
(+30) 210 2715350-51

Αξονική τραχήλου

Αξονική τραχήλου

Τι είναι η αξονική τομογραφία τραχήλου του λαιμού;

Μια αξονική τομογραφία (CT) τραχήλου του λαιμού χρησιμοποιεί μια ειδική μηχανή ακτίνων Χ για να πάρει λεπτομερείς εικόνες των οργάνων και των ιστών μέσα στο σώμα. Οι αξονικές τομογραφίες του λαιμού παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους τραυματισμούς του τραχήλου, τους όγκους και άλλες ασθένειες, από άλλους τύπους εξετάσεων ακτίνων Χ. Η αξονική τραχήλου του λαιμού μπορεί επίσης να εμφανίζει οστά, μαλακούς ιστούς και αιμοφόρα αγγεία στις ίδιες εικόνες.

Η αξονική τομογραφία του τραχήλου χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση βλαβών που αφορούν τις παρωτίδες, τους σιελογόνους αδένες και για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οξείας παραριννοκολπίτιδας. Λαμβάνουμε καθαρή απεικόνιση των αιμοφόρων αγγείων και κομμάτι της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Σε περίπτωση ύπαρξης όγκου γίνεται ακριβή εκτίμηση της έκτασης του.

Image

Πώς λειτουργεί η αξονική τομογραφία τραχήλου του λαιμού;

Κατά τη διάρκεια της αξονικής σας τομογραφίας, θα βρίσκεστε ξαπλωμένοι σε ένα τραπέζι μέσα στον αξονικό τομογράφο. Πολλές δέσμες ακτίνων Χ θα περάσουν μέσα από το σώμα σας, καθώς ο σωλήνας ακτίνων Χ θα περιστρέφεται γύρω από σας. Το μηχάνημα θα τραβήξει φωτογραφίες από πολλές γωνίες, σχηματίζοντας εικόνες διατομής (φέτες) του λαιμού σας. Ο γιατρός σας θα εξετάσει τις εικόνες σε έναν υπολογιστή.

Σκιαγραφικό αντίθεσης

Μερικοί ασθενείς θα λάβουν σκιαγραφικό υλικό αντίθεσης (χρωστική ακτίνων Χ) κατά τη διάρκεια της σάρωσης τους. Η αντίθεση κάνει ευκολότερη την εμφάνιση των ιστών και των αιμοφόρων αγγείων στις εικόνες CT.

Πώς γίνεται η αξονική τομογραφία τραχήλου του λαιμού;

Ο τεχνολόγος CT θα σας βοηθήσει να τοποθετηθείτε επάνω στο τραπέζι εξέτασης. Πιθανός να χρησιμοποιήσει μαλακούς ιμάντες για να διατηρήσει τον λαιμό σας στη σωστή θέση.

Ο τεχνολόγος θα εγκαταλείψει έπειτα το δωμάτιο. Θα είστε μόνοι στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια της σάρωσης, αλλά ο τεχνολόγος θα μπορεί να δει, να ακούει και να μιλάει μαζί σας μέσω ενδοεπικοινωνίας, ανά πάσα στιγμή.

Κατά τη διάρκεια της αξονικής τραχήλου του λαιμού πρέπει να είστε ακίνητοι, ενώ το τραπέζι μετακινείται στο κέντρο του σαρωτή. Η ακινησία κατά τη διάρκεια της αξονικής οδηγεί στις καλύτερες εικόνες CT.

Για τις πρώτες σαρώσεις, ο πίνακας θα μετακινηθεί γρήγορα μέσα στον σαρωτή. Αυτές οι πρώτες σαρώσεις ελέγχουν τη σωστή θέση εκκίνησης. Ο πίνακας θα μετακινηθεί πιο αργά για τις υπόλοιπες σαρώσεις.

Η αξονική τομογραφία τραχήλου του λαιμού μπορεί να διαρκέσει έως και 15 λεπτά. Όλες οι εικόνες θα ελεγχθούν για την ποιότητα τους, πριν φύγετε από το ιατρείο. Θα πραγματοποιηθούν περισσότερες σαρώσεις, αν χρειαστεί.

Η αξονική τομογραφία είναι ανώδυνη, αλλά μπορεί να αισθανθείτε κάποια δυσφορία από την παραμονή σε ακινησία στο τραπέζι σάρωσης.

Ανεπιθύμιτες αντιδράσεις σε μια αξονική τραχήλου του λαιμού

  • Μπορεί να παρατηρήσετε ένα ζεστό συναίσθημα κατά τη διάρκεια της ένεσης του σκιαγραφικού. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μια μεταλλική γεύση στο στόμα σας. Αυτές οι αντιδράσεις είναι φυσιολογικές. Θα πρέπει να φύγουν μέσα σε 1 έως 2 λεπτά.
  • Σπάνια, ένας ασθενής νοιώθει φαγούρα και κνίδωση για μερικές ώρες μετά την λήψη του σκιαγραφικού. Ενημερώστε τον γιατρό εάν αυτό σας συμβεί και θα σας δώσει φάρμακο για τη θεραπεία των συμπτωμάτων.
  • Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε δύσπνοια, ενημερώστε τον γιατρό αμέσως. Μπορεί να έχετε αλλεργική αντίδραση. Ένας γιατρός ή μια νοσοκόμα θα είναι κοντά σας κατά τη διάρκεια της σάρωσης για να σας βοηθήσει, αν χρειαστεί.
  • Αν είχατε λάβει σκιαγραφικό για την τομογραφία του τραχήλου του λαιμού, πρέπει να πίνετε πολλά υγρά, για να βοηθήσετε τα νεφρά σας να ξεπλύνουν την αντίθεση από το σώμα σας.

Ποιος ερμηνεύει τα αποτελέσματα της αξονικής τραχήλου και πώς μπορώ να τα αποκτήσω;

Ένας ακτινολόγος εξειδικευμένος στην ανάγνωση αξονικών τομογραφιών λαιμού θα εξετάσει και θα ερμηνεύσει τις CT εικόνες σας. Ο ακτινολόγος δεν θα μιλήσει μαζί σας για τα αποτελέσματα. Ο ακτινολόγος θα στείλει μια λεπτομερή αναφορά στον γιατρό σας που σας παρέπεμψε για την αξονική τομογραφία τραχήλου του λαιμού. Ο δικός σας γιατρός θα μιλήσει μαζί σας για τα αποτελέσματα της σάρωσης. Εσείς και ο γιατρός σας θα αποφασίσετε το επόμενο βήμα, όπως θεραπεία για κάποιο πρόβλημα, αν απαιτείται.


Θα χαρούμε να εξυπηρετήσουμε! Για ραντεβού, πληροφορίες, οδηγίες. Eπικοινωνήστε μαζί μας!

ionio_logo4.png
Νοιαζόμαστε για την υγεία σας!

Λεωφ. Ηρακλείου 202, Νέα Ιωνία, 14231

Τηλ: 210 2715350
210 2715351
Email: ionio@ionioiatriki.gr

Προσβασιμότητα με ΗΣΑΠ Νέας Ιωνίας και Λεωφορεία Α8,602,500 (Στάση Τροχονόμου)

Search