Δευ - Παρ: 7:00 - 20:30
Σάββατο: 7:30 - 13:00
(+30) 210 2715350-51

Κολονοσκοπήσεις

Κολονοσκοπήσεις

Τι είναι η κολονοσκόπηση;

Η κολοσκόπηση (ή κολονοσκόπηση) είναι η ενδοσκοπική εξέταση που ελέγχει τον βλεννογόνο (δηλαδή την εσωτερική επιφάνεια) του παχέος εντέρου. Το παχύ έντερο ονομάζεται επίσης και κόλον.

Η κολοσκόπηση (ή κολονοσκόπηση) χρησιμοποιείται ως διαγνωστική εξέταση για τον έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού, ή επί παρουσίας οποιουδήποτε από τα συμπτώματα που αναφέρονται στη συνέχεια. Ο προληπτικός έλεγχος του καρκίνου του παχέος εντέρου γίνεται με την κολονοσκόπηση σε ανθρώπους άνω των 50 ετών (σύμφωνα με νεότερες οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου άνω των 45 ετών), ακόμα και χωρίς συμπτώματα επειδή όταν ο καρκίνος εκδηλώσει συμπτώματα σημαίνει ότι βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Με τον προληπτικό έλεγχο μέσω κολονοσκόπησης, ο καρκίνος του παχέος εντέρου δυνατόν να βρεθεί σε πρώιμο στάδιο οπότε η αντιμετώπισή του είναι ευκολότερη και με καλύτερα αποτελέσματα, πιθανόν και ίαση.

Η κολονοσκοπηση είναι προτιμότερη από οποιαδήποτε ακτινολογική μέθοδο, διότι υπάρχει η δυνατότητα λήψης βιοψιών, ή ενδοσκοπικής αφαίρεσης πολυπόδων, οι οποίοι δυνατόν μετά από χρόνια να εξελιχθούν σε καρκίνο παχέος εντέρου.

Ο Ενδοσκοπικός τομέας της ΙΩΝΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για τη διάγνωση και τη θεραπεία μίας ευρείας γκάμας γαστρεντερολογικών και πνευμονολογικών παθήσεων. Ο Ενδοσκοπικός τομέας στελεχώνεται από εξειδικευμένους ιατρούς, με υψηλή επιστημονική κατάρτιση και πολυετή εμπειρία ενώ υποστηρίζεται από ιατρικό και διαγνωστικό εξοπλισμό με αίθουσα τύπου χειρουργίου εξοπλισμένη με τελευταίας τεχνολογίας Fuji μηχανήματα για γαστροσκόπιο και κολoνοσκόπιο.

Image

Πότε θα πρέπει να προγραμματίσω προληπτική κολοσκόπηση για έλεγχο καρκίνου παχέος εντέρου;

Ο γαστρεντερολόγος σας θα σας συστήσει προληπτική κολοσκόπηση (ή κολονοσκόπηση) για έλεγχο καρκίνου παχέος εντέρου εάν έχετε ηλικία άνω των 50 ετών. Ορισμένοι έχουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου, λόγω οικογενειακού-κληρονομικού ιστορικού ή ορισμένων παθήσεων. Αυτοί οι άνθρωποι προσβάλλονται σε νεαρότερη ηλικία, οπότε ο προληπτικός έλεγχος με κολονοσκόπηση θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίτερα από την ηλικία των 50 ετών. Ρωτήστε τον γαστρεντερολόγο σας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποιες είναι οι ενδείξεις για να κάνω κολονοσκόπηση;

Η κολονοσκόπηση διακρίνεται σε διαγνωστική και θεραπευτική. Οι ενδείξεις της κολοσκόπησης (ή κολονοσκόπησης) περιλαμβάνουν:

  • Προληπτικά εάν έχετε συμπληρώσει τα 50 χρόνια (σύμφωνα με νεότερες οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου τα 45 έτη), έστω και αν δεν έχετε άλλα συμπτώματα
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου (διάρροια ή δυσκοιλιότητα) πρόσφατα εγκατασταθείσας
  • Αναιμία που συνοδεύεται από κόπωση και αδυναμία
  • Κοιλιακός πόνος ή πόνος στο ορθό
  • Ευρήματα από το παχύ έντερο σε κάποια απεικονιστική εξέταση όπως αξονική, μαγνητική, PET, κλπ.
  • Ιστορικό νόσου στο παχύ έντερο (ελκώδης κολίτιδα, καρκίνος, προηγούμενη ανεύρεση πολυπόδων, κλπ.)

Μπορώ να κάνω γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση μαζί;

Η γαστροσκόπηση και η κολονοσκόπηση είναι δύο διαφορετικές εξετάσεις για το ανώτερο και το κατώτερο πεπτικό, αντίστοιχα. Εφόσον υπάρχει ένδειξη να ελέγξουμε και το στομάχι και το παχύ έντερο, δεν υπάρχει καμία αντένδειξη οι δύο αυτές εξετάσεις (γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση μαζί) να μην γίνουν ταυτόχρονα. Είθισται να προηγείται η γαστροσκόπηση και ακολουθεί η κολονοσκόπηση, χωρίς να ξυπνήσετε από τη νάρκωση. Με τον τρόπο αυτό, εξοικονομείται χρόνος και δεν ταλαιπωρείται δύο φορές ο ασθενής.Στο εξωτερικό, υπάρχουν κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες που δεν επιτρέπουν την ταυτόχρονη διενέργεια γαστροσκόπησης και κολονοσκόπησης (για οικονομικούς λόγους) και συνεπώς προτιμάται να γίνονται χωριστά. Στην Ελλάδα δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, συνεπώς συνεννοηθείτε με τον γαστρεντερολόγο σας αν συμφωνεί να τις κάνετε μαζί.

Ποια είναι η διαδικασία της εξέτασης; Πονάει η κολονοσκόπηση;

Η κολονοσκόπηση γίνεται είτε με μέθη (χορηγείται μιδαζολάμη και έχετε τις αισθήσεις σας), είτε με νάρκωση (βαθιά καταστολή με χορήγηση προποφόλης) με την οποία δεν έχετε καθόλου συνείδηση (κοιμάστε) και η εξέταση γίνεται ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΩΔΥΝΑ. Με λίγα λόγια, εξαρτάται από τον είδος της νάρκωσης αν θα πονάει η όχι η κολονοσκόπηση.

Στη συνέχεια, ο γαστρεντερολόγος – ενδοσκόπος εισάγει στον πρωκτό σας έναν λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα που διαθέτει κάμερα που συνδέεται με οθόνη και τον προωθεί στο παχύ έντερο έως το τελικό δεξιό άκρο του που λέγεται τυφλό (δεξιά κάτω κοιλία). Ο γαστρεντερολόγος εξετάζει στην οθόνη την εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου (βλεννογόνο).

Κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, ο γαστρεντερολόγος – ενδοσκόπος δυνατόν να πάρει βιοψία, δηλαδή ένα μικρό κομμάτι ιστού από το εσωτερικό του παχέος εντέρου. Το κομμάτι αυτό θα το εξετάσει ο παθολογοανατόμος κάτω από το μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί αν υπάρχει βλάβη (αδένωμα, καρκίνος, φλεγμονή, κλπ). Ο γαστρεντερολόγος – ενδοσκόπος δυνατόν επίσης να αφαιρέσει πολύποδες που πιθανόν να υπάρχουν στο παχύ έντερο. Η επέμβαση αφαίρεσης πολυπόδων λέγεται πολυπεκτομή.Η διάρκεια της διαγνωστικής κολονοσκόπησης είναι συνήθως 30-45 λεπτά, αλλά είναι δυνατόν να διαρκέσει περισσότερη ώρα εάν απαιτείται να ληφθούν βιοψίες ή να αφαιρεθούν πολύποδες.

Τι θα κάνω μετά την κολοσκόπηση;

Ο γαστρεντερολόγος σας θα σας δώσει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε μετά από την κολονοσκόπηση. Συνήθως επιτρέπεται να φάτε χωρίς περιορισμό. Εφόσον έχετε λάβει ήπια καταστολή (μέθη), αυτή έχει επίδραση για αρκετές ώρες, οπότε συνιστάται να μην οδηγήσετε και να μην εργασθείτε για το υπόλοιπο της ημέρας.

Τι παρενέργειες και τι κίνδυνοι υπάρχουν μετά την κολονοσκόπηση;

Επικοινωνήστε με τον γαστρεντερολόγο σας αμέσως, εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα μετά την κολοσκόπηση (ή κολονοσκόπηση):

  • Πόνο στην κοιλιά, που είναι πολύ οξύτερος από ό,τι ο πόνος από την ύπαρξη αερίων, ή κράμπες
  • Φουσκωμένη και σκληρή κοιλιά
  • Εμετό
  • Πυρετό
  • Αποβολή μεγάλης ποσότητας αίματος από τον πρωκτό σας (ειδικά όταν έχει προηγηθεί αφαίρεση πολύποδα)

Θα χαρούμε να εξυπηρετήσουμε! Για ραντεβού, πληροφορίες, οδηγίες. Eπικοινωνήστε μαζί μας!

ionio_logo4.png
Νοιαζόμαστε για την υγεία σας!

Λεωφ. Ηρακλείου 202, Νέα Ιωνία, 14231

Τηλ: 210 2715350
210 2715351
Email: ionio@ionioiatriki.gr

Προσβασιμότητα με ΗΣΑΠ Νέας Ιωνίας και Λεωφορεία Α8,602,500 (Στάση Τροχονόμου)

Search