Δευ - Παρ: 6:30 - 21:00
Σάββατο: 7:30-1:30
(+30) 210 2715350-51

Οισοφαγοσκόπιση

Οισοφαγοσκόπιση

Τι είναι η οισοφαγοσκόπηση 
Η οισοφαγοσκόπηση είναι η εξέταση του οισοφάγου σας ενώ είστε υπό γενική αναισθησία. Γίνεται για τη διάγνωση και αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με δυσφαγία ή οδυνοφαγία (πόνο στην κατάποση). 

Ο χειρουργός σας προωθεί ένα μακρύ μεταλλικό σωλήνα (οισοφαγοσκόπιο) διαμέσου του στόματος στον οισοφάγο. Αυτό επιτρέπει στον χειρουργό να δει μέσα στον οισοφάγο και να ανακαλύψει το πρόβλημα με την κατάποσή σας. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να ληφθεί μία βιοψία. Η επέμβαση είναι σύντομη και συνήθως δεν παίρνει πάνω από 20 λεπτά. 

Πώς θα αισθάνομαι μετά την επέμβαση; 

Είναι πιθανό μετά την επέμβαση να έχετε κάποιο πονόλαιμο. Αυτό προκαλείται από τον μεταλλικό σωλήνα που προωθείται εντός του οισοφάγου. Η ενόχληση αυτή αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά αναλγητικά (Depon) και κρατάει μία με δύο μέρες. 

Κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται ενόχληση στον αυχένα μετά την επέμβαση. Αν έχετε κάποιο γνωστό πρόβλημα στον αυχένα, πρέπει να ενημερώσετε τον χειρουργός σας πριν την επέμβαση. 

Μετά την επέμβαση, είναι πιθανόν ο χειρουργός σας να μην σας αφήσει να φάτε και να πιείτε για κάποιες ώρες μέχρι να βεβαιωθεί πως δεν υπάρχουν επιπλοκές. 

 

Image

Πιθανές επιπλοκές

Η οισοφαγοσκόπηση είναι μία πολύ ασφαλής επέμβαση. Μπορεί να έχετε λίγο πονόλαιμο μετά την επέμβαση. Πολύ σπάνια, μπορεί ο μεταλλικός σωλήνας να τραυματίσει κάποιο δόντι. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί ένα πλαστικό νάρθηκα για να προστατεύσει τα δόντια.

Εάν ο χειρουργός χρειάζεται να πάρει βιοψία κατά την οισοφαγοσκόπηση ή να κάνει κάποιες διαστολές στην περίπτωση στένωσης του οισοφάγου, υπάρχει μία πολύ μικρή πιθανότητα ενός μικρού σκισίματος στην επένδυση του οισοφάγου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μικρή διαρροή περιεχομένου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να παραμείνετε στο νοσοκομείο και να μην φάτε ή πιείτε οτιδήποτε. Θα τρέφεστε μέσω ενός λεπτού σωλήνα που περνάει από τη μύτη στο στομάχι ή μέσω ενός φλεβοκαθετήρα. Αυτό σας επιτρέπει να λαμβάνετε ειδική υγρή τροφή μέχρι να επουλωθεί το σκίσιμο στον οισοφάγο. Κάτι τέτοιο μπορεί να πάρει αρκετές μέρες.

Πότε θα ξέρω τα αποτελέσματα;

Ο χειρουργός σας θα είναι σε θέση να σας πει τα ευρήματα και το αν χρειάστηκε να επέμβει στον λάρυγγα την ίδια μέρα της επέμβασης.

Αν έχουν ληφθεί βιοψίες συνήθως παίρνει μία εβδομάδα για να έχουμε πίσω τα αποτελέσματα. Ο χειρουργός σας θα κανονίσει ένα νέο ραντεβού στο ιατρείο για σας ενημερώσει για τα αποτελέσματα.

Πότε μπορώ να πάω σπίτι;

Συνήθως μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι την ίδια μέρα της επέμβασης, αρκεί να υπάρχει μαζί σας κάποιος δικός σας άνθρωπος. Ανάλογα με το πώς αισθάνεστε μετά την επέμβαση, μπορεί να χρειαστεί να μείνετε το βράδυ στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Μπορεί επίσης να χρειαστεί μερικές μέρες να μην πάτε στην εργασία σας, ώστε να ξεκουραστεί ο λαιμός σας. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την φύση της εργασίας.

Υπάρχει εναλλακτική θεραπεία;

Η οισοφαγοσκόπηση είναι η κατάλληλη τεχνική για να εξετάσει κανείς το ανώτερο τμήμα του οισοφάγου. Ωστόσο, αν απαιτείται κανείς να εξετάσει το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου ή το στομάχι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα εύκαμπτο οισοφαγοσκόπιο. Η εξέταση αυτή γίνεται από κάποιον γαστρεντερολόγο.

 

Θα χαρούμε να εξυπηρετήσουμε! Για ραντεβού, πληροφορίες, οδηγίες. Eπικοινωνήστε μαζί μας!

ionio_logo4.png
Νοιαζόμαστε για την υγεία σας!

Λεωφ. Ηρακλείου 202, Νέα Ιωνία, 14231

Τηλ: 210 2715350
210 2715351
Email: ionio@ionioiatriki.gr

Προσβασιμότητα με ΗΣΑΠ Νέας Ιωνίας και Λεωφορεία Α8,602,500 (Στάση Τροχονόμου)

Search