Δευ - Παρ: 6:30 - 21:00
Σάββατο: 7:30-1:30
(+30) 210 2715350-51

Πανοραμική Οδόντων

ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΔΟΝΤΙΩΝ

H ψηφιακή πανοραμική ακτινογραφία δοντιών, αποτελεί το πιο δημοφιλές διαγνωστικό μέσο στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη γιατί επιτρέπει στον οδοντίατρο να δει σε μία εικόνα την οδοντοφυϊα και τους παρακείμενους ιστούς. Η πανοραμική δοντιών αποτελεί τη βάση για μια σωστή ορθοδοντική θεραπεία.

Πως βοηθάει μία πανοραμική δοντιών

Με μια πανοραμική ακτινογραφία δοντιών, ο οδοντίατρος έχει τη δυνατότητα να δει το σύνολο των δοντιών με τις ρίζες τους  και τη σχέση που έχει αναπτυχθεί με τα υπόλοιπα ανατομικά στοιχεία της στοματικής κοιλότητας.

Επίσης η πανοραμική δείχνει στον ιατρό τις παλαιότερες οδοντιατρικές εργασίες που έχουν γίνει, όπως είναι τα σφραγίσματα και οι απονευρώσεις.

Τέλος με την πανοραμική δοντιών ο παιδοοδοντίατρος μπορεί να σχηματίσει ακριβή άποψη για την πρόοδο των μόνιμων δοντιών σε παιδιά και την ανάπτυξη τους κάτω από τα νεογιλά, ώστε να μεριμνήσει για την πρόληψη οποιουδήποτε προβλήματος.

Άλλες εφαρμογές των πανοραμικών ακτινογραφιών των δοντιών

Μια πανοραμική ακτινογραφία δοντιών εκτός από μια κοινή εξέταση από τους οδοντιάτρους και τους χειρουργούς της στοματικής χειρουργικής στην καθημερινή πρακτική και αποτελεί σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο.

Η πανοραμική ακτινογραφία καλύπτει μια ευρύτερη περιοχή σε σχέση με μία συμβατική ενδοστοματική ακτινογραφία και, ως εκ τούτου, παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για το σχεδιασμό της θεραπείας για ολικές και μερικές οδοντοστοιχίες, εκχυλίσματα και εμφυτεύματα.

Μια πανοραμική ακτινογραφία δοντιών μπορεί επίσης να αποκαλύψει οδοντικά και ιατρικά προβλήματα όπως:

  • Προχωρημένη περιοδοντική νόσο.
  • Κύστεις στα οστά των γνάθων.
  • Όγκους γνάθων και καρκίνου του στόματος.
  • Διαταραχές των γνάθων (επίσης γνωστές ως διαταραχές του κροταφογναθικού αρθρώματος ή του TMJ).
  • Ιγμορίτιδα.

 

Image

Πως λειτουργεί μια πανοραμική ακτινογραφία δοντιών;

Οι ακτίνες Χ είναι μια μορφή ακτινοβολίας όπως το φως ή τα ραδιοκύματα. Οι ακτίνες Χ περνούν από τα περισσότερα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου του σώματος. Μόλις προσεγγίσει προσεκτικά το τμήμα του σώματος που εξετάζεται, μια μηχανή ακτίνων Χ παράγει μια μικρή έκρηξη ακτινοβολίας που διέρχεται από το σώμα, καταγράφοντας μια εικόνα σε φωτογραφική ταινία ή έναν ειδικό ψηφιακό ανιχνευτή.

Κατά τη διάρκεια μιας πανοραμικής ακτινογραφικής εξέτασης δοντιών, ο σωλήνας ακτίνων Χ περιστρέφεται σε ημικύκλιο γύρω από το κεφάλι του ασθενή, ξεκινώντας από τη μια πλευρά της σιαγόνας και καταλήγοντας στην άλλη πλευρά.

Αντί να στηρίζεται σε φιλμ τοποθετημένο μέσα στο στόμα, μια πανοραμική μηχανή ακτίνων Χ προβάλλει μια δέσμη διαμέσου του ασθενούς, πάνω σε φιλμ ή έναν ανιχνευτή που περιστρέφεται απέναντι από τον σωλήνα ακτίνων Χ.

Μέχρι πρόσφατα, οι εικόνες από τις πανοραμικές δοντιών, τυπώνονταν σε μεγάλα φύλλα μεμβράνης (κάτι σαν ένα μεγάλο φωτογραφικό αρνητικό). Σήμερα, οι περισσότερες εικόνες από τις πανοραμικές δοντιών είναι ψηφιακά αρχεία που αποθηκεύονται ηλεκτρονικά. Αυτές οι αποθηκευμένες εικόνες είναι εύκολα προσβάσιμες και συχνά συγκρίνονται με τις τρέχουσες εικόνες με ακτίνες Χ για διάγνωση και διαχείριση ασθενειών.

Η ψηφιακή μορφή επιτρέπει επίσης στον οδοντίατρο να προσαρμόζει και να αλλάζει την αντίθεση, τη φωτεινότητα και το σκοτάδι της εικόνας για καλύτερη απεικόνιση ορισμένων δομών και ιστών.

Πως γίνεται η πανοραμική ακτινογραφία δοντιών;

Ο τεχνικός θα φροντίσει ώστε να βρίσκεστε στο κέντρο της ακτινολογικής μονάδας, όπου θα τοποθετήσει προσεκτικά και θα ασφαλίσει το κεφάλι σας. Η μονάδα μπορεί να ρυθμιστεί για να φιλοξενήσει έναν ασθενή που στέκεται ή κάθεται σε μια αναπηρική καρέκλα. Στη συνέχεια τοποθετείται στο στόμα σας ένας αναστολέας δακτύλων για να εξασφαλιστεί η σωστή ευθυγράμμιση των δοντιών. Η σωστή τοποθέτηση των δοντιών και του κεφαλιού είναι σημαντική για τη λήψη μιας σαφής πανοραμικής ακτινογραφίας.

Θα σας ζητηθεί να παραμείνετε πολύ ακίνητοι ενώ ο περιστρεφόμενος βραχίονας γυρνάει σε ένα ημικύκλιο γύρω από την περίμετρο του κεφαλιού σας και οι εικόνες λαμβάνονται. Η πανοραμική δοντιών συνήθως διαρκεί από 12 έως 20 δευτερόλεπτα.

 

Θα χαρούμε να εξυπηρετήσουμε! Για ραντεβού, πληροφορίες, οδηγίες. Eπικοινωνήστε μαζί μας!

ionio_logo4.png
Νοιαζόμαστε για την υγεία σας!

Λεωφ. Ηρακλείου 202, Νέα Ιωνία, 14231

Τηλ: 210 2715350
210 2715351
Email: ionio@ionioiatriki.gr

Προσβασιμότητα με ΗΣΑΠ Νέας Ιωνίας και Λεωφορεία Α8,602,500 (Στάση Τροχονόμου)

Search