Ο ρόλος του υπερηχογραφήματος είναι να ορίσει τις διαστάσεις του αδένα, την υφή, το αν περιέχει όζους και χρησιμοποιώντας μια τεχνική η οποία λέγεται έγχρωμο Doppler (Triplex), να δώσουμε κάποιες επιπλέον πληροφορίες για το αν όντως οι όζοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις.
Παρακέντηση του θυρεοειδούς αδένα γίνεται για να διερευνηθεί η φύση των όζων και πρέπει να γίνεται με υπερηχογραφική καθοδήγηση, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία του αποτελέσματος και ασφάλεια του εξεταζόμενου
Ο προστάτης είναι ένας αδένας που μοιάζει με κάστανο, βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη του άνδρα και περιβάλλει την ουρήθρα. Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως αναπτύσσεται αργά, δεν εξαπλώνεται εύκολα σε άλλα σημεία και η έγκαιρη διάγνωση της κατάστασης είναι πολύ μεγάλης σημασίας γιατί αυξάνονται σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης του ασθενούς, τα οποία μπορούν να φθάσουν και την πλήρη ίαση κάποιες φορές. Επειδή τα συμπτώματα συνήθως παρουσιάζονται πολύ αργά, είναι απαραίτητοι οι τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι. Η βασική εξέταση που επιβεβαιώνει ή αποκλείει τη νόσο (σε περίπτωση που είναι αυξημένο το PSA) είναι η βιοψία του προστάτη ώστε να γίνει έγκαιρα η κατάλληλη θεραπεία.
Η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος και μεταφέρει σίδηρο και οξυγόνο στο αίμα. Οι φυσιολογικές τιμές για τις γυναίκες είναι 12-16 mg/dL και για τους άνδρες 14-18 mg/dL.
Γλυκοζυλιωμένη είναι μια μορφή της αιμοσφαιρίνης που χρησιμοποιείται για να καθορίσει πως ήταν η μέση τιμή γλυκόζης στο αίμα μας, τους τελευταίους 3 περίπου μήνες. Συμβολίζεται ως HbA1c. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης που έχει υποστεί γλυκοζυλίωση (ένωση της αιμοσφαιρίνης με τη γλυκόζη) και φυσιολογικά είναι 4,8-6,1%. Η εξέταση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης πρέπει να γίνεται κάθε 3-4 μήνες, γιατί αυτός είναι ο μέσος χρόνος ζωής των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν την αιμοσφαιρίνη τα οποία συνεχώς ανανεώνονται, οπότε και το ποσοστό γλυκοζυλίωσης αλλάζει, ανάλογα με το σάκχαρο αίματος. Αυτός που έχει σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να παρακολουθεί τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη του για να ξέρει αν ρυθμίζεται καλά με βάση τη θεραπεία του. Για να θεωρείται επιτυχής η ρύθμιση του σακχάρου στο Διαβήτη τύπου 1, πρέπει η γλυκοζυλιωμένη να βρίσκεται κάτω από 6,5% και στο Διαβήτη τύπου 2, κάτω από 7%. Για τις εγκύους με διαβήτη, ο στόχος είναι κάτω από 6%.
Πραγματοποιείται μεταξύ της 15ης και 18ης εβδομάδας κύησης. Πρέπει να γίνεται
Είναι εξέταση που πραγματοποιείται για τον έλεγχο της θωρακικής αορτής, των πνευμονικών αρτηριών, των νεφρικών αρτηριών, των καρωτίδων, της κοιλιακής αορτής και των λαγονίων, των αρτηριών άνω και κάτω άκρων.
Είναι απαραίτητη στον λεπτομερή χειρουργικό σχεδιασμό και δίνει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από τα αντίστοιχα triplex.
Μη επεμβατική απεικονιστική μέθοδος μελέτης του παχέως εντέρου που ανιχνεύει πολύποδες και καρκινώματα. Αποτελεί μια εναλλακτική μέθοδο προς την κλασσική κολονοσκόπηση για το screening του παχέως εντέρου προσφέροντας συγχρόνως και όλες τις άλλες πληροφορίες που δίνει η αξονική τομογραφία για την περιοχή της κοιλιάς. Ενδείκνυται σε εξεταζόμενους όπου η κολονοσκόπηση ήταν ατελής ή σε υψηλού κινδύνου ασθενείς (π.χ αιμορροφιλικούς, λαμβάνοντες αντιπηκτικά κ.λ.π ) καθώς και σε εξεταζόμενους που αρνούνται να κάνουν την κλασσική κολονοσκόπηση.
Η λήψη τροφής επηρεάζει αρκετά συστατικά του αίματος για αυτό καλό θα είναι ο εξεταζόμενος να είναι νηστικός 10 έως 12 ώρες πριν την αιμοληψία αποφύγετε λιπαρά γεύματα ένα εικοσιτετράωρο πριν. Επισκεφτείτε την ενότητα προετοιμασία για εξετάσεις για περισσότερες πληροφορίες ειδικά για κάθε εξέταση.
Η απάντηση είναι ναι το νερό δεν επηρεάζει καμία εξέταση.
Φάρμακα όπως τα αντισυλληπτικά, τα διουρητικά ή τα σαλικυλικά παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό ουσιών ή στην αντίδραση της ανάλυσης και καλό είναι να αποφεύγονται πριν την αιμοληψία. Όπως αναφέρεται στην ενότητα προετοιμασία για εξετάσεις, σε περίπτωση ελέγχου θυρεοειδικής λειτουργίας αποφύγετε να πάρετε τα χάπια σας για το θυροειδή πριν την αιμοληψία, εκτός αν ο ενδοκρινολόγος σας έχει συστήσει διαφορετικά. Αν παίρνετε σίδηρο, θα πρέπει να τον διακόψετε 3 ημέρες πριν την εξέταση. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε πάντα το θεράποντα ιατρό σας.
Είναι προτιμότερο να αποφύγετε το κάπνισμα πριν την αιμοληψία. Ενδεικτικά η αυξητική ορμόνη διπλασιάζεται σε 30 min, ενώ η γλυκόζη σε 10 min και η αύξηση της διαρκεί 1 ώρα. Σε χρόνιους καπνιστές παρατηρείται αύξηση των ερυθροκυττάρων (RBC), την αιμοσφαιρίνης (Hb), του αιματοκρίτη (Hct), του MCV και της MCH. Τα λευκοκύτταρα συχνά αυξάνονται έως και 35% ενώ αύξηση παρατηρείται και σε όλους τους υποπληθυσμούς, εκτός από τα ηωσινόφιλα που είναι ελαττωμένα.
Λίγες μέρες πριν και κατά την έμμηνο ρύση τα επίπεδα του Fe στο αίμα πέφτουν. Επίσης η χοληστερόλη πέφτει κατά την ωορρηξία.
Εξαρτάται από την εξέταση αίματος που θέλετε να πραγματοποιήσετε. Εάν πρόκειται για γενικό check-up προτιμητέα είναι η πρωινή αιμοληψία (μετά από 8ωρη νηστεία). Για μέτρηση Fe επίσης προτιμάται η πρωινή αιμοληψία -τα επίπεδα του σιδήρου στον όρο πέφτουν κατά 30% έως 50% τις απογευματινές ώρες-. Για τον έλεγχο της θυρεοειδικής λειτουργίας η αιμοληψία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
Αυτό συμβαίνει γιατί άργησε να δημιουργηθεί ο θρόμβος που θα κλείσει το σημείο εξόδου του αίματος. Μόλις η βελόνα βγει, πιέστε με το βαμβάκι δυνατά για 1 έως 2 λεπτά και για 1 λεπτό ακόμη με το χανζαπλάστ. Ο χρόνος αυτός είναι περισσότερος για τα άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά.
-Πριν την αιμοληψία δεν πρέπει να αλλάζετε τις διατροφικές σας συνήθειες φοβούμενοι τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας.
-Συνιστάται 10 ώρες νηστεία πριν την αιμοληψία.
-Μπορείτε να πιείτε νερό πριν την αιμοληψία. Οι φλέβες σας θα ψηλαφώνται καλύτερα και ταυτόχρονα δε θα ζαλίζεστε.
-Ενημερώστε τη μικροβιολόγο σας για τυχόν φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε ή κάποια πάθηση.
Δεν υπάρχει όριο έναρξης. Συνήθως ο παιδίατρος συστήνει να γίνεται ένα check-up το πρώτο ή το δεύτερο έτος της ζωής.
Ούρα 24ωρου ή μικρότερου χρόνου π.χ. 12ωρου χρειάζονται σε περιπτώσεις που γίνονται ποσοτικοί προσδιορισμοί ορισμένων ουσιών για διαγνωστικούς σκοπούς ή για την παρακολούθηση κάποιας λειτουργίας (π.χ. μέτρηση ποσού λευκώματος 24ωρου, ηλεκτρολυτών, ορμονών)
Ο εξεταζόμενος ουρεί το πρωί στις 8 π.μ. -πριν από το πρόγευμά του- αδειάζοντας καλά την κύστη του, και τα ούρα αυτά απορρίπτονται. Από εκεί και μετά συλλέγονται με σχολαστικότητα τα ούρα κάθε ούρησης στο δοχείο συλλογής κατευθείαν ή με μεταφορά από το δοχείο ούρησης. Το δοχείο συλλογής διατηρείται στο ψυγείο. Σε περίπτωση νυκτουρίας συλλέγονται και αυτά τα ούρα με σχολαστικότητα. Την επόμενη μέρα το πρωί στις 8 π.μ. ακριβώς ο εξεταζόμενος ουρεί ξανά, φροντίζοντας να αδειάσει καλά η κύστη του. Αυτό είναι το τελευταίο δείγμα και με αυτό συμπληρώνεται το δείγμα ούρων 24ωρου. Η προμήθεια των δοχείων συλλογής γίνεται από το φαρμακείο. Τα ούρα 24ωρου είναι ακατάλληλα για καλλιέργεια.
Λεωφ. Ηρακλείου 202, Νέα Ιωνία, 14231
Τηλ: 210 2715350
210 2715351
Email: ionio@ionioiatriki.gr
Προσβασιμότητα με ΗΣΑΠ Νέας Ιωνίας και Λεωφορεία Α8,602,500 (Στάση Τροχονόμου)