Δευ - Παρ: 6:30 - 21:00
Σάββατο: 7:30-1:30
(+30) 210 2715350-51

Άνω και Κάτω Κοιλίας

ΥΠΕΡΗΧΟ ΓΡΑΦΗΜΑ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΚΟΙΛΙΑΣ

Τα υπερηχογραφήματα στην ΙΩΝΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗ, πραγματοποιούνται από ιατρικό προσωπικό, με υψηλή επιστημονική κατάρτιση, με τον νέο και σύγχρονο έγχρωμο υπερηχοτομογράφο, τελευταίας ψηφιακής τεχνολογίας, της εταιρείας TOSHIBA.

Το συγκεκριμένο σύστημα υπερήχων, είναι κατάλληλα σχεδιασμένο ώστε να μας παρέχει άριστη ευκρίνεια εικόνας αλλά και να ανταποκρίνεται με ιδιαίτερη αξιοπιστία στις σύγχρονες απαιτήσεις της γενικής ακτινολογίας- παθολογίας, καλύπτοντας με επιτυχία το ευρύ φάσμα και την ποικιλομορφία των κλινικών αναγκών του εξεταζόμενου.

Τι είναι το υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλιάς;
Οι εξετάσεις υπερήχων χρησιμοποιούν ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για τη λήψη εικόνων και βίντεο από το εσωτερικό του σώματος. Υποβάλεστε σε υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλιάς για να βοηθήσετε το γιατρό σας να δει τα όργανα και τις δομές μέσα στην κοιλιά.

Οι υπέρηχοι είναι ασφαλείς και ανώδυνοι. Είναι επίσης όλο και συχνότεροι. Όλο και περισσότεροι υπέρηχοι άνω και κάτω κοιλιάς εκτελούνται κάθε χρόνο. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 4% κάθε χρόνο από το 1996 έως το 2010.

Οι εικόνες υπερήχων της κοιλίας συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο. Είναι σε θέση να δείξουν τη δομή και την κίνηση των εσωτερικών οργάνων καθώς και το αίμα που ρέει μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία. Ο υπέρηχος κοιλιάς είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη εξέταση, για την εξέταση του εμβρύου σε έγκυες γυναίκες, αλλά έχει και πολλές άλλες κλινικές χρήσεις.


Γιατί γίνεται υπερηχογράφημα στην κοιλιά;
Οι κοιλιακοί υπερηχογράφοι χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των κύριων οργάνων στην κοιλιακή κοιλότητα. Αυτά τα όργανα περιλαμβάνουν τη χοληδόχο κύστη, τα νεφρά, το ήπαρ, το πάγκρεας και τον σπλήνα.

Στην πραγματικότητα, εάν είσαι άνδρας ηλικίας 65 έως 75 ετών και καπνίζεις ή κάπνιζες, συνιστάται να έχεις κοιλιακό υπερηχογράφημα για να ελέγξεις ανευρύσματα κοιλιακής αορτής. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε κάποια από τις παρακάτω ιατρικές καταστάσεις, ένα υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλιάς μπορεί να σας περιμένει στο εγγύς μέλλον:

 • θρόμβος αίματος (όπως στο ήπαρ, στη σπλήνα ή στα νεφρά),
 • ρευστό στην κοιλιακή κοιλότητα,
 • χολόλιθος,
 • κήλη,
 • παγκρεατίτιδα,
 • νεφρική παρεμπόδιση ή καρκίνο,
 • πέτρα στα νεφρά,
 • καρκίνος στο συκώτι,
 • σκωληκοειδίτιδα,
 • όγκους.
Image
Τα υπερηχογραφήματα άνω και κάτω κοιλιάς μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν, για να βοηθήσουν τον γιατρό σας κατά τη διάρκεια ορισμένων διαδικασιών. Για παράδειγμα:

 1. Κατά τη διάρκεια της κοιλιακής βιοψίας, ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει υπερήχους για να δει πού να τοποθετήσει τη βελόνα για να αφαιρέσει ένα μικρό δείγμα ιστού.
 2. Το υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλιάς μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να αποστραγγίσει το υγρό από μια κύστη ή απόστημα.
 3. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει υπερηχογράφημα κοιλίας για να εξετάσει τη ροή αίματος μέσα στην κοιλιά σας.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι ενός υπερήχου άνω και κάτω κοιλίας;

Ο κοιλιακός υπερηχογράφος δεν παρουσιάζει κινδύνους. Σε αντίθεση με τις ακτίνες Χ ή τις CT , οι υπέρηχοι δεν χρησιμοποιούν ακτινοβολία, γι ‘αυτό οι γιατροί προτιμούν να τις χρησιμοποιούν για να ελέγχουν την ανάπτυξη των μωρών σε έγκυες γυναίκες.

Η εμβρυϊκή απεικόνιση υπερήχων παρέχει εικόνες σε πραγματικό χρόνο του εμβρύου. Αν και οι φωτογραφίες μπορούν να αποτελέσουν συναρπαστικές αναμνήσεις για τους γονείς.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η απεικόνιση της κοιλιάς με υπερήχους και ο έλεγχος του καρδιακού παλμού προκαλούν οποιαδήποτε βλάβη στα έμβρυα. Ωστόσο, οι γιατροί εξακολουθούν να μην είναι βέβαιοι ότι δεν υπάρχουν πλέον κίνδυνοι. Ο υπέρηχος μπορεί να θερμάνει ελαφρώς τους ιστούς στην κοιλιά.


Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για τον υπέρηχο άνω και κάτω κοιλίας;

Ρωτήστε το γιατρό σας αν μπορείτε να συνεχίσετε να πίνετε νερό και να παίρνετε τα φάρμακά σας όπως θα κάνατε πριν από ένα υπερηχογράφημα. Ο γιατρός σας θα σας πει συνήθως να σας τακτοποιήσει για 8 έως 12 ώρες πριν το υπερηχογράφημα της κοιλίας σας.

Υπάρχει μια εξαίρεση στη νηστεία αν έχετε υπερηχογράφημα της χοληδόχου κύστης, του ήπατος, του παγκρέατος ή του σπλήνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να σας ζητηθεί να φάτε ένα γεύμα χωρίς λίπος το βράδυ πριν από την εξέταση σας και να αρχίσετε νηστεία μετά από αυτό.


Πώς γίνεται το υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλιάς;

Πριν από ένα υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλιάς , θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε κοσμήματα ή άλλα αντικείμενα που ενδέχεται να επηρεάσουν τη σάρωση. Στη συνέχεια, θα ξαπλώσετε σε ένα τραπέζι με την κοιλιά σας εκτεθειμένη. Ένας τεχνικός υπερήχων θα βάλει έναν ειδικό λιπαντικό ζελέ στην κοιλιά σας. Το πήκτωμα εμποδίζει τη δημιουργία θυλάκων αέρα μεταξύ του δέρματος και του μετατροπέα υπερήχων, που μοιάζει με μικρόφωνο.

Ο μετατροπέας στέλνει ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας στο σώμα σας. Αυτά τα κύματα είναι πολύ υψηλά για να ακουστούν από το ανθρώπινο αυτί. Αλλά τα κύματα αντηχούν καθώς πέφτουν σε ένα πυκνό αντικείμενο, όπως ένα όργανο ή ένα μωρό.

Αν έχετε πόνο στην κοιλιά σας, μπορεί να αισθανθείτε μικρή δυσφορία κατά τη διάρκεια υπερηχογραφημάτων. Βεβαιωθείτε ότι ο τεχνικός σας γνωρίζει αμέσως εάν ο πόνος γίνεται σοβαρός.
Παράγοντες ή καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα ενός υπερηχογραφήματος κοιλίας.

 • Σοβαρή παχυσαρκία.
 • Τρόφιμα μέσα στο στομάχι
 • Το βάριο (ένα υγρό που καταπίνετε σε μερικές εξετάσεις που βοηθάει τον γιατρό σας να βλέπει το στομάχι και τον γαστρεντερικό σωλήνα) που απομένει στο έντερο από μια πρόσφατη εξέταση με χρήση βαρίου.
 • Υπερβολικό εντερικό αέριο


Όταν ολοκληρωθεί η σάρωση, ο τεχνικός καθαρίζει τη γέλη από την κοιλιά σας. Η διαδικασία συνήθως διαρκεί λιγότερο από 20 λεπτά.

Ένας ακτινολόγος θα ερμηνεύσει τις εικόνες υπερήχων της κοιλιάς σας. Ο γιατρός σας θα συζητήσει τα αποτελέσματα μαζί σας σε ένα ραντεβού παρακολούθησης. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει μια άλλη παρακολούθηση σάρωσης ή άλλες εξετάσεις και να συστήσει ραντεβού για να ελέγξει τυχόν προβλήματα που βρέθηκαν.
Υπερηχογραφήματα κοιλίας στην ΙΩΝΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗ


Είναι μία ανώδυνη εξέταση όπου ο γιατρός εφαρμόζει στην περιοχή της κοιλιάς ένα ειδικό τζελ και στη συνέχεια με τη βοήθεια του υπερηχογράφου εξετάζει την κοιλιακή περιοχή και τα ευρήματα απεικονίζονται στην οθόνη του υπολογιστή.

Για να γίνει το υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλίας χρειάζεται προετοιμάσια, όπως νηστεία περίπου 6 ώρες και κατανάλωση νερού τουλάχιστον 4-5 ποτήρια νερού, χωρίς κάποιος να ουρήσει.

Θα χαρούμε να εξυπηρετήσουμε! Για ραντεβού, πληροφορίες, οδηγίες. Eπικοινωνήστε μαζί μας!

ionio_logo4.png
Νοιαζόμαστε για την υγεία σας!

Λεωφ. Ηρακλείου 202, Νέα Ιωνία, 14231

Τηλ: 210 2715350
210 2715351
Email: ionio@ionioiatriki.gr

Προσβασιμότητα με ΗΣΑΠ Νέας Ιωνίας και Λεωφορεία Α8,602,500 (Στάση Τροχονόμου)

Search