Δευ - Παρ: 6:30 - 21:00
Σάββατο: 7:30-1:30
(+30) 210 2715350-51

Υπέρηχοι Παιδιών

Υπέρηχοι Παιδιών

Τι είναι το παιδικό υπερηχογράφημα;

Η παιδική υπερηχογραφική απεικόνιση της κοιλιάς είναι μια ασφαλής, μη επεμβατική εξέταση που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να παράγει μια σαφή εικόνα των εσωτερικών οργάνων και αιμοφόρων αγγείων στην κοιλιά του παιδιού σας. Ο υπερηχογράφος δεν χρησιμοποιεί ιονίζουσα ακτινοβολία, δεν έχει γνωστά επιβλαβή αποτελέσματα και είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για την αξιολόγηση του κοιλιακού, πυελικού ή οστικού πόνου στα παιδιά.

Η προετοιμασία του παιδιού θα εξαρτηθεί από τον τύπο της εξέτασης. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για το φαγητό και το πλύσιμο πριν από την εξέταση. Το παιδί σας πρέπει να φορέσει χαλαρά, άνετα ρούχα.

Πως γίνονται τα παιδικά υπερηχογραφήματα;

Ο παιδικός υπέρηχος είναι ασφαλής και ανώδυνος και παράγει εικόνες από το εσωτερικό του σώματος του παιδιού χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα. Η απεικόνιση με υπερήχους, ονομάζεται επίσης σάρωση υπερήχων ή υπερηχογράφημα, περιλαμβάνει τη χρήση ενός μικρού μετατροπέα (ανιχνευτής) και πηκτώματος υπερήχων τοποθετημένου απευθείας στο δέρμα του παιδιού.

Τα ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας μεταδίδονται από τον καθετήρα μέσω του πηκτώματος μέσα στο σώμα. Ο μορφοτροπέας συλλέγει τους ήχους που αναπήδησης πίσω και ένας υπολογιστής στη συνέχεια χρησιμοποιεί αυτά τα ηχητικά κύματα για να δημιουργήσετε μια εικόνα. Οι εξετάσεις σε παιδιά με υπερήχους δεν χρησιμοποιούν ιοντίζουσα ακτινοβολία (όπως χρησιμοποιείται στις ακτίνες Χ ), επομένως δεν υπάρχει έκθεση του παιδιού στην ακτινοβολία.

Επειδή οι εικόνες υπερήχων συλλαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο, μπορούν να δείξουν τη δομή και την κίνηση των εσωτερικών οργάνων του παιδικού σώματος, καθώς και το αίμα που ρέει μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία.

Οι υπέρηχοι παιδιών είναι μια μη επεμβατική ιατρική εξέταση που βοηθάει τους ιατρούς να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν τις παιδιατρικές παθήσεις. Η παιδική κοιλιακή υπερηχογραφική απεικόνιση παράγει εικόνες των εσωτερικών οργάνων και των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται μέσα στην κοιλιά ενός παιδιού.

Μια εξέταση υπερήχων Doppler μπορεί να αποτελεί μέρος της κοιλιακής υπερηχογραφικής εξέτασης ενός παιδιού. Το υπερηχογράφημα Doppler, που ονομάζεται επίσης υπερηχογραφία χρώματος Doppler, είναι μια ειδική τεχνική υπερήχων που επιτρέπει στον ιατρό να βλέπει και να αξιολογεί τη ροή του αίματος μέσω των αρτηριών και των φλεβών στην κοιλιά, τα χέρια, τα πόδια, τον αυχένα και / ή τον εγκέφαλο του παιδιού και όργανα του σώματος όπως το συκώτι ή τα νεφρά. 

Image

Πώς πρέπει να προετοιμαστεί ένα παιδί για ένα υπερηχογράφημα;

Το παιδί σας θα πρέπει να ντυθεί με άνετα, χαλαρά ενδύματα για ένα παιδικό υπερηχογράφημα. Η όλη προετοιμασία εξαρτάται από τον τύπο της εξέτασης. Για μερικούς υπερήχους, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει νηστεία από φαγητό και ποτό για αρκετές ώρες πριν από το ραντεβού του παιδιού σας. Για άλλους υπέρηχους, ίσως σας ζητηθεί να πιει το παιδί σας αρκετά ποτήρια νερό, ανάλογα με το μέγεθος του παιδιού, δύο ώρες πριν από την εξέταση και να αποφύγει την ούρηση, έτσι ώστε η ουροδόχος κύστη να είναι αρκετά γεμάτη όταν ξεκινήσει το παιδικό υπερηχογράφημα. Η καταστολή είναι σπάνια απαραίτητη για υπερηχογραφήματα παιδιών.

Τι θα βιώσει το παιδί μου κατά τη διάρκεια και μετά τον υπέρηχο;

Τα υπερηχογραφήματα παιδιών είναι ανώδυνα και είναι εξετάσεις εύκολα ανεκτές από τα περισσότερα παιδιά. Το παιδί σας θα βρεθεί με την πλάτη του ξαπλωμένο σε ένα τραπέζι εξέτασης. Ο ακτινολόγος  θα απλώσει ζεστό πήκτωμα πάνω στο δέρμα του παιδιού, στη συνέχεια θα πιέσει και θα μετακινήσει τον μετατροπέα σταθερά στην κοιλιά, μετακινώντας το προς τα εμπρός μέχρι να ληφθούν οι επιθυμητές εικόνες. Μπορεί να υπάρχει ελάχιστη ενόχληση από την πίεση, καθώς ο μορφοτροπέας πιέζεται στην περιοχή που εξετάζεται.

Αν η σάρωση πραγματοποιείται σε μια περιοχή ευαισθησίας, το παιδί σας μπορεί να αισθανθεί πίεση ή μικρό πόνο από την εξέταση. Εάν εκτελείται παιδικό υπερηχογράφημα Doppler, το παιδί σας μπορεί να ακούσει  παλμικά ήχους που αλλάζουν,  καθώς η ροή του αίματος παρακολουθείται και μετράται. Μόλις ολοκληρωθεί το υπερηχογράφημα του παιδιού, το τζελ θα σκουπιστεί από το δέρμα του παιδιού σας.

Μετά από εξέταση με υπερηχογράφημα, τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες.

Ο υπέρηχος είναι ιδιαίτερα πολύτιμος για την αξιολόγηση του κοιλιακού, πυελικού ή οστικού πόνου σε μικρά παιδιά. Είναι επίσης πολύτιμο για την αξιολόγηση του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και των αρθρώσεων του ισχίου σε νεογνά και βρέφη.

Θα χαρούμε να εξυπηρετήσουμε! Για ραντεβού, πληροφορίες, οδηγίες. Eπικοινωνήστε μαζί μας!

ionio_logo4.png
Νοιαζόμαστε για την υγεία σας!

Λεωφ. Ηρακλείου 202, Νέα Ιωνία, 14231

Τηλ: 210 2715350
210 2715351
Email: ionio@ionioiatriki.gr

Προσβασιμότητα με ΗΣΑΠ Νέας Ιωνίας και Λεωφορεία Α8,602,500 (Στάση Τροχονόμου)

Search