Δευ - Παρ: 6:30 - 21:00
Σάββατο: 7:30-1:30
(+30) 210 2715350-51

Triplex Αγγείων

TRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ

Το triplex αγγείων χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για την αξιολόγηση του κυκλοφορικού συστήματος του σώματος και συμβάλλει στον εντοπισμό των φραγμών στις αρτηρίες και τις φλέβες και στην ανίχνευση θρόμβων αίματος.

Μια εξέταση Doppler με υπερήχους – μια τεχνική που αξιολογεί τη ροή αίματος μέσω ενός αιμοφόρου αγγείου – είναι συνήθως μέρος αυτής της εξέτασης. Ο υπέρηχος δεν χρησιμοποιεί ιοντίζουσα ακτινοβολία, δεν έχει γνωστά βλαβερά αποτελέσματα και παρέχει εικόνες μαλακών ιστών που δεν εμφανίζονται σε εικόνες ακτίνων Χ.

Για το triplex αγγείων απαιτείται ελάχιστη ή καθόλου ειδική προετοιμασία.

Τα υπερηχογραφήματα στην ΙΩΝΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗ, πραγματοποιούνται από ιατρικό προσωπικό, με υψηλή επιστημονική κατάρτιση, με τον νέο και σύγχρονο έγχρωμο υπερηχοτομογράφο, τελευταίας ψηφιακής τεχνολογίας, της εταιρείας TOSHIBA.

Το συγκεκριμένο σύστημα υπερήχων, είναι κατάλληλα σχεδιασμένο ώστε να μας παρέχει άριστη ευκρίνεια εικόνας αλλά και να ανταποκρίνεται με ιδιαίτερη αξιοπιστία στις σύγχρονες απαιτήσεις της γενικής ακτινολογίας- παθολογίας, καλύπτοντας με επιτυχία το ευρύ φάσμα και την ποικιλομορφία των κλινικών αναγκών του εξεταζόμενου.


Τι είναι το triplex αγγείων;

Ο υπέρηχος είναι ασφαλής και ανώδυνος και παράγει εικόνες από το εσωτερικό του σώματος χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα. Η απεικόνιση με υπερήχους, ονομάζεται επίσης σάρωση υπερήχων ή υπερηχογράφημα , περιλαμβάνει τη χρήση ενός μικρού μετατροπέα (ανιχνευτής) και πηκτώματος υπερήχων τοποθετημένου απευθείας στο δέρμα.

Τα ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας μεταδίδονται από τον καθετήρα μέσω του πηκτώματος μέσα στο σώμα. Ο μορφοτροπέας συλλέγει τους ήχους που αναπήδησης πίσω και ένας υπολογιστής στη συνέχεια χρησιμοποιεί αυτά τα ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει μια εικόνα.

Τα triplex αγγείων δεν χρησιμοποιούν ιοντίζουσα ακτινοβολία (όπως χρησιμοποιείται στις ακτίνες Χ ), επομένως δεν υπάρχει έκθεση στον ασθενή με ακτινοβολία. Επειδή οι εικόνες υπερήχων συλλαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο, μπορούν να δείξουν τη δομή και την κίνηση των εσωτερικών οργάνων του σώματος, καθώς και το αίμα που ρέει μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία.

Το triplex των αγγείων του σώματος είναι μια μη επεμβατική ιατρική εξέταση που βοηθάει τους ιατρούς να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν τις ιατρικές παθήσεις. Ο αγγειακός υπερηχογράφος παρέχει εικόνες των φλεβών και των αρτηριών του σώματος. Μια εξέταση Doppler υπερήχων είναι συνήθως μέρος μιας αγγειακής υπερηχογραφικής εξέτασης.

Το υπερηχογράφημα Doppler, που ονομάζεται επίσης υπερηχογραφία χρώματος Doppler, είναι μια ειδική τεχνική υπερήχων που επιτρέπει στον ιατρό να βλέπει και να αξιολογεί τη ροή του αίματος μέσω των αρτηριών και των φλεβών στην κοιλιά, τα χέρια, τα πόδια, τον αυχένα και / ή τον εγκέφαλο όργανα του σώματος όπως το συκώτι ή τα νεφρά.

Ποιες είναι ορισμένες κοινές χρήσεις της εξέτασης triplex των αγγείων;

Το αγγειακό υπερηχογράφημα είναι ένας χρήσιμος τρόπος αξιολόγησης του κυκλοφορικού συστήματος του σώματος. Το triplex αγγείων εκτελείται για:

 1. Την παρακολούθηση της ροής του αίματος στα όργανα και τους ιστούς σε όλο το σώμα.
 2. Τον εντοπισμό στενώσεων και ανωμαλιών όπως πλάκα.
 3. Την ανίχνευση θρόμβων αίματος (βαθιά φλεβική θρόμβωση (DVT) στις κύριες φλέβες των ποδιών ή των βραχιόνων.
 4. Τον καθορισμό εάν ένας ασθενής είναι υποψήφιος για μια διαδικασία όπως η αγγειοπλαστική .
 5. Την αξιολόγηση της επιτυχίας των διαδικασιών που μοσχεύουν ή παρακάμπτουν τα αιμοφόρα αγγεία.
 6. Τον προσδιορισμό ανευρύσματος.
 7. Την αξιολόγηση των κιρσών.

Οι εικόνες υπερήχων Doppler των αγγείων μπορούν να βοηθήσουν τον ιατρό να δει και να αξιολογήσει:

 • Μπλοκαρίσματα στη ροή του αίματος (όπως θρόμβοι).
 • Όγκους και συγγενείς αγγειακές δυσπλασίες.
 • Μειωμένη ή απουσία ροής αίματος σε διάφορα όργανα.
 • Μεγαλύτερη από την κανονική ροή του αίματος σε διαφορετικές περιοχές, η οποία μερικές φορές παρατηρείται σε λοιμώξεις.
Image

Πώς γίνεται το triplex αγγείων;

Η απεικόνιση με υπερήχους βασίζεται στις ίδιες αρχές που σχετίζονται με το σόναρ που χρησιμοποιείται από τις νυχτερίδες, τα πλοία και τους ψαράδες. Όταν ένα ηχητικό κύμα χτυπά ένα αντικείμενο, αναπηδά πίσω ή αντηχεί. Μέσω των μετρήσεων αυτών των ηχητικών κυμάτων είναι δυνατό να προσδιοριστεί πόσο μακριά είναι το αντικείμενο, καθώς και το μέγεθος, το σχήμα και η συνέπεια του αντικειμένου (είτε το αντικείμενο είναι στερεό είτε γεμάτο με υγρό).

Στην ιατρική, ο υπέρηχος χρησιμοποιείται για την ανίχνευση αλλαγών στην εμφάνιση, το μέγεθος ή το περίγραμμα των οργάνων, των ιστών και των αγγείων ή για την ανίχνευση μη φυσιολογικών μαζών, όπως είναι οι όγκοι.

Σε ένα triplex αγγείων , ένας μορφοτροπέας στέλνει τα ηχητικά κύματα στο σώμα και λαμβάνει τα ηχητικά κύματα. Όταν ο μορφοτροπέας πιέζεται πάνω στο δέρμα, κατευθύνει στο σώμα τους μικρούς παλμούς ακουστών, ακουστικών κυμάτων υψηλής συχνότητας. Καθώς τα ηχητικά κύματα αναπηδούν από τα εσωτερικά όργανα, τα υγρά και τους ιστούς, ο ευαίσθητος δέκτης στον μορφοτροπέα καταγράφει μικροσκοπικές αλλαγές στο βήμα και την κατεύθυνση του ήχου. Αυτά τα κύματα υπογραφής μετριούνται και εμφανίζονται αμέσως από έναν υπολογιστή, ο οποίος με τη σειρά του δημιουργεί μια εικόνα σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη. Ένα ή περισσότερα πλαίσια των κινούμενων εικόνων τυπικά καταγράφονται ως ακίνητες εικόνες. Μπορούν επίσης να αποθηκευτούν σύντομες βρόχους βίντεο των εικόνων.

Το triplex αγγείων, μια ειδική εφαρμογή υπερήχων, μετρά την κατεύθυνση και την ταχύτητα των κυττάρων του αίματος καθώς κινούνται μέσω των αγγείων. Η κίνηση των κυττάρων του αίματος προκαλεί μια αλλαγή στο βήμα των ανακλώμενων ηχητικών κυμάτων (που ονομάζεται φαινόμενο Doppler). Ένας υπολογιστής συλλέγει και επεξεργάζεται τους ήχους και δημιουργεί γραφήματα ή έγχρωμες εικόνες που αντιπροσωπεύουν τη ροή αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων.

Στην εξέταση υπερήχων triplex αγγείων, θα τοποθετηθείτε ξαπλωμένοι με την όψη προς τα πάνω σε έναν πίνακα εξέτασης που μπορεί να να μετακινηθεί. Οι ασθενείς μπορούν να στραφούν σε κάθε πλευρά για να βελτιώσουν την ποιότητα των εικόνων.

Μια καθαρή γέλη με βάση το νερό εφαρμόζεται στην περιοχή του σώματος που μελετάται για να βοηθήσει τον μορφοτροπέα να κάνει ασφαλή επαφή με το σώμα και να εξαλείψει τους θύλακες αέρα ανάμεσα στον μετατροπέα και το δέρμα που μπορεί να εμποδίσει τα ηχητικά κύματα να διεισδύσουν στα αγγεία του σώματος σας. Ο υπερηχογράφος ή ακτινολόγος τοποθετεί τον αισθητήρα στο δέρμα σε διάφορες τοποθεσίες, σαρώνοντας την περιοχή ενδιαφέροντος ή γυρίζοντας την ακτίνα ήχου από διαφορετική θέση για να δείτε καλύτερα την περιοχή που σας απασχολεί.

Όταν ολοκληρωθεί το triplex αγγείων, μπορεί να σας ζητηθεί να περιμένετε ενώ οι εικόνες υπερήχων εξετάζονται. Το υπερηχογραφικό triplex αγγείων ολοκληρώνεται συνήθως μέσα σε 30. Περιστασιακά, οι σύνθετες εξετάσεις μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο.

Τι θα βιώσω κατά τη διάρκεια του triplex αγγείων;

Όπως όλες οι εξετάσεις με υπερηχογράφημα, έτσι και το triplex αγγείων είναι ανώδυνο και είναι εύκολα ανεκτό από τους περισσότερους ασθενείς. Αφού τοποθετηθείτε στο τραπέζι εξέτασης, ο ακτινολόγος ή ο υπερηχογράφος θα εφαρμόσει ζελατίνα με ζεστό νερό πάνω στο δέρμα σας και στη συνέχεια θα τοποθετήσει τον αισθητήρα σταθερά στο σώμα σας, μετακινώντας το εμπρός και πίσω πάνω στην περιοχή ενδιαφέροντος μέχρι να ληφθούν οι επιθυμητές εικόνες. Συνήθως δεν υπάρχει δυσφορία από την πίεση καθώς ο μετατροπέας πιέζεται στην περιοχή που εξετάζεται.

Αν η σάρωση πραγματοποιείται σε μια περιοχή ευαισθησίας, μπορεί να αισθανθείτε πίεση ή μικρό πόνο από τον μορφοτροπέα. Κατά τη διάρκεια του triplex αγγείων, μπορεί να ακούσετε ήχους που μοιάζουν με παλμούς που αλλάζουν, καθώς η ροή του αίματος παρακολουθείται και μετράται.

Μόλις ολοκληρωθεί το triplex αγγείων, το καθαρό τζελ υπερήχων θα σκουπιστεί από το δέρμα σας. Μετά από μια υπερηχογραφική εξέταση triplex αγγείων, θα πρέπει να μπορείτε να συνεχίσετε αμέσως τις κανονικές σας δραστηριότητες.

Ποια είναι τα οφέλη από ένα triplex αγγείων σώματος;

 • Η υπερηχογραφική σάρωση των αγγείων είναι μη επεμβατική (χωρίς βελόνες ή ενέσεις).
 • Περιστασιακά, μια εξέταση triplex αγγείων μπορεί να είναι προσωρινά δυσάρεστη, αλλά δεν πρέπει να είναι επώδυνη.
 • Ο υπέρηχος είναι ευρέως διαθέσιμος, εύκολος στη χρήση και λιγότερο ακριβός από άλλες μεθόδους απεικόνισης.
 • Το triplex αγγείων είναι εξαιρετικά ασφαλές και δεν χρησιμοποιεί ιοντίζουσα ακτινοβολία.
 • Η σάρωση των αγγείων με υπερήχους δίνει μια σαφή εικόνα των μαλακών ιστών που δεν εμφανίζονται καλά στις εικόνες ακτίνων Χ.
Ποιοι είναι οι περιορισμοί από ένα αγγειακό υπερηχογράφημα;
 • Τα αγγεία που βρίσκονται βαθιά στο σώμα είναι πιο δύσκολο να καταγραφούν από τα επιφανειακά αγγεία. Ειδικός εξοπλισμός ή άλλες εξετάσεις, όπως η CT ή η μαγνητική τομογραφία, μπορεί να είναι απαραίτητες για την σωστή απεικόνισή τους.
 • Τα μικρά αγγεία είναι πιο δύσκολο να απεικονιστούν και να αξιολογηθούν από τα μεγαλύτερα αγγεία.
 • Οι ασβεστοποιήσεις που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της αθηροσκλήρωσης μπορεί να εμποδίσουν τη δέσμη υπερήχων.
 • Η εξέταση είναι εξειδικευμένη και γίνεται καλύτερα από έναν τεχνολόγο και έναν γιατρό με εμπειρία στα triplex αγγείων.

 

Θα χαρούμε να εξυπηρετήσουμε! Για ραντεβού, πληροφορίες, οδηγίες. Eπικοινωνήστε μαζί μας!

ionio_logo4.png
Νοιαζόμαστε για την υγεία σας!

Λεωφ. Ηρακλείου 202, Νέα Ιωνία, 14231

Τηλ: 210 2715350
210 2715351
Email: ionio@ionioiatriki.gr

Προσβασιμότητα με ΗΣΑΠ Νέας Ιωνίας και Λεωφορεία Α8,602,500 (Στάση Τροχονόμου)

Search