Δευ - Παρ: 6:30 - 21:00
Σάββατο: 7:30-1:30
(+30) 210 2715350-51

Ενδοκολπικό

ΕΝΔΟΚΟΛΠΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟ ΓΡΑΦΗΜΑ ΜΗΤΡΑΣ - ΩΟΘΗΚΩΝ

Τι είναι το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα;

Μια εξέταση υπερήχων χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για τη δημιουργία εικόνων των εσωτερικών οργάνων σας. Οι εξετάσεις απεικόνισης μπορούν να εντοπίσουν ανωμαλίες και να βοηθήσουν τους γιατρούς να διαγνώσουν τις συνθήκες. Ένα ενδοκολπικό υπερηχογράφημα, που ονομάζεται επίσης ενδοσκληρικός υπερηχογράφος, είναι ένας τύπος πυελικού υπερηχογραφήματος που χρησιμοποιείται από γιατρούς για να εξετάσει τα θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα. Αυτό περιλαμβάνει τη μήτρα, τις σάλπιγγες, τις ωοθήκες, τον τράχηλο και τον κόλπο.
Το «ενδοκολπικό» σημαίνει «μέσω του κόλπου». Πρόκειται για εσωτερική εξέταση. Σε αντίθεση με έναν κανονικό υπερηχογράφημα στην κοιλιά ή τη πυέλου, όπου η υπερηχητική ραβδία ή ο μορφοτροπέας στηρίζεται στην εξωτερική επιφάνεια της λεκάνης, αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει το γιατρό σας ή έναν τεχνικό που εισάγει έναν ανιχνευτή υπερήχων περίπου δύο ή τρεις ίντσες στο κολπικό σας κανάλι.

Τα υπερηχογραφήματα στην ΙΩΝΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗ, πραγματοποιούνται από ιατρικό προσωπικό, με υψηλή επιστημονική κατάρτιση, με τον νέο και σύγχρονο έγχρωμο υπερηχοτομογράφο, τελευταίας ψηφιακής τεχνολογίας, της εταιρείας TOSHIBA.

Το συγκεκριμένο σύστημα υπερήχων, είναι κατάλληλα σχεδιασμένο ώστε να μας παρέχει άριστη ευκρίνεια εικόνας αλλά και να ανταποκρίνεται με ιδιαίτερη αξιοπιστία στις σύγχρονες απαιτήσεις της γενικής ακτινολογίας- παθολογίας, καλύπτοντας με επιτυχία το ευρύ φάσμα και την ποικιλομορφία των κλινικών αναγκών του εξεταζόμενου.


Πότε γίνεται το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα;

 1. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να είναι απαραίτητος ένας ενδοκολπικός υπέρηχος, συμπεριλαμβανομένων:
 2. Μια μη φυσιολογική εξέταση της πυέλου ή της κοιλιάς.
 3. Ανεξήγητη κολπική αιμορραγία.
 4. Πυελικό άλγος.
 5. Μια έκτοπη κύηση (η οποία συμβαίνει όταν τα έμβρυα εμφυτεύονται εκτός της μήτρας, συνήθως στους σάλπιγγες).
 6. Αγονία.
 7. Έλεγχος για κύστεις ή ινομυώματα της μήτρας.
 8. Έλεγχος για σωστή τοποθέτηση ενός IUD.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει υπερηχογράφημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για:

 • Να παρακολουθήσει τον καρδιακό παλμό του εμβρύου.
 • Να κοιτάξει τον τράχηλο για τυχόν αλλαγές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιπλοκές όπως αποβολή.
 • Να εξετάσει τον πλακούντα για ανωμαλίες.
 • Να εντοπίσει την πηγή οποιασδήποτε ανώμαλης αιμορραγίας.
 • Για τη διάγνωση πιθανής αποβολής.

Κίνδυνοι και αποτελέσματα από τον ενδοκολπικό υπέρηχο

Δεν υπάρχουν γνωστοί παράγοντες κινδύνου που να συνδέονται με το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα. Η εκτέλεση  υπερήχων σε εγκύους είναι επίσης ασφαλής, τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν χρησιμοποιείται ακτινοβολία σε αυτή την τεχνική απεικόνισης.

Όταν ο μετατροπέας εισάγεται στον κόλπο σας, θα αισθανθείτε πίεση και σε ορισμένες περιπτώσεις δυσφορία. Η δυσφορία θα πρέπει να είναι ελάχιστη και θα πρέπει να απομακρυνθεί όταν ολοκληρωθεί το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα. Αν κάτι είναι εξαιρετικά δυσάρεστο κατά τη διάρκεια της εξέτασης, φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό ή τον τεχνικό.

Μπορεί να λάβετε τα αποτελέσματά σας αμέσως εάν ο γιατρός σας εκτελεί το υπερηχογράφημα. Εάν ένας τεχνικός εκτελεί την εξέταση, οι εικόνες αποθηκεύονται και αναλύονται από ακτινολόγο. Ο ακτινολόγος θα αποστείλει τα αποτελέσματα στον γιατρό σας. Ένας ενδοκολπικός υπέρηχος βοηθά στη διάγνωση πολλαπλών καταστάσεων, όπως:

 • καρκίνο των αναπαραγωγικών οργάνων,
 • συνήθης εγκυμοσύνη,
 • κύστεις,
 • ινομυώματα,
 • πυελική λοίμωξη,
 • έκτοπη κύηση,

Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα αποτελέσματά σας και τι είδους θεραπεία θα ακολουθηθεί, εάν είναι απαραίτητη.

Δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας κίνδυνος που να σχετίζεται με ένα ενδοκολπικό υπερηχογράφημα, αν και μπορεί να έχετε κάποια δυσφορία. Ολόκληρη η εξέταση διαρκεί περίπου 30 λεπτά και τα αποτελέσματα είναι συνήθως έτοιμα σε περίπου 24 ώρες. Εάν ο γιατρός σας δεν μπορέσει να αποκτήσει μια σαφή εικόνα, μπορεί να σας ζητηθεί να επαναλάβετε την εξέταση.

Το υπερηχογράφημα της πυέλου ή της κοιλίας πραγματοποιείται μερικές φορές πριν από τη διεξαγωγή ενδοκολπικού υπερηχογράφημα, ανάλογα με τα συμπτώματά σας. Εάν αντιμετωπίσετε υπερβολική δυσφορία από το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα και δεν μπορείτε να ανεχτείτε τη διαδικασία, ο γιατρός σας μπορεί να εκτελέσει μόνο πυελικό υπερηχογράφημα.

Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός σας εφαρμόζει πήκτωμα στο στομάχι σας και στη συνέχεια χρησιμοποιεί μια φορητή συσκευή για να βλέπει τα πυελικά σας όργανα. Αυτή η προσέγγιση είναι επίσης μια επιλογή για τους παιδιατρικούς ασθενείς όταν χρειάζονται πυελικές εικόνες.

Image

Ενδοκολπικός Υπέρηχος στην ΙΩΝΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗ

Ο ενδοκολπικός  υπέρηχος αποτελεί την πιο εξελιγμένη μορφή των υπερήχων. Μπορεί να βοηθήσει να εντοπιστούν αρκετά αίτια υπογονιμότητας, πυελικού πόνου, ανώμαλης αιμορραγίας και προβλήματα εμμήνου ρύσεως ή πυελικών φλεγμονών. Ακόμη μπορεί να αναδείξει με ακρίβεια το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) και πιθανές ανωμαλίες αυτού.

Στην ΙΩΝΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗ, διενεργούνται κολπικά υπερηχογραφήματα, όπου ο γιατρός μπορεί να δει αμέσως την εικόνα στο μηχάνημα των υπερήχων. Είναι μία ανώδυνη εξέταση, όπου η γυναίκα βρίσκεται σε ξαπλωμένη θέση, με τα γόνατα λυγισμένα, ώστε ο γιατρός να μπορεί να τοποθετήσει την κεφαλή των υπερήχων μαλακά στον κόλπο.

Στην ΙΩΝΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗ τα υπερηχογραφήματα δεν έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στους ασθενείς. Δεν υπάρχει έκθεση σε ακτινοβολία κατά την πραγματοποίηση υπερηχογραφήματος.

Θα χαρούμε να εξυπηρετήσουμε! Για ραντεβού, πληροφορίες, οδηγίες. Eπικοινωνήστε μαζί μας!

ionio_logo4.png
Νοιαζόμαστε για την υγεία σας!

Λεωφ. Ηρακλείου 202, Νέα Ιωνία, 14231

Τηλ: 210 2715350
210 2715351
Email: ionio@ionioiatriki.gr

Προσβασιμότητα με ΗΣΑΠ Νέας Ιωνίας και Λεωφορεία Α8,602,500 (Στάση Τροχονόμου)

Search